maanantai 17. syyskuuta 2012

Tuntematos Sotilas, positiivinen lukukokemus

WSOY:n kustantama Väinö Linnan Tuntematon Sotilas (1954) on sotaromaani, joka kertoo jatkosodasta. Linna oli itsekin ollut jatkosodassa ja kirjan tapahtumat perustuvat osittain hänen omiin kokemuksiinsa.  Tiivistettynä kirja etenee niin, että Suomen armeija lähtee etenemään kohti Venäjää valloittaen takaisin vanhat rajansa ja hieman enemmänkin. Kuitenkin Suomi joutuu lopulta perääntymään ja luovuttamaan alueitansa takaisin Venäjälle yksi kerrallaan kunnes lopulta radiosta kuuluu ilmoitus rauhan sopimisisesta. Kirjan tapahtumat  kerrotaan konekiväärikomppanian ja tämän miehistön näkökulmasta.

Kirjan teemaksi nousee melko selkeästi sota, sillä koko kirja on kirjoitettu konekiväärikomppanian kokemuksista ja näille sattuneista tapahtumista jatkosodassa. Kirja käsittelee sotaa sellaisena kuin se on ja  käsittelee sitä myös hieman kritisoivastakin näkökulmasta. Kirjassa esimerkiksi kerrotaan kuinka eräs Suomalaissotilas ampuu itsensä, koska ei halua vihollisen tapettavaksi ja kuinka monet Venäläissotilaat ampuvat itsensä samasta syystä, tai sen takia, että eivät halua vangeiksi. Kirjan takakannessakin on teksti "Sodan kritiikki ja suomalaisen sotilaan muistomerkki".

En osaa sanoa kuinka tyypillinen tai epätyypillinen teos on sotaromaanina, sillä en ole lukenut sotaromaneeja juuri lainkaan. Lukukomemuksena kirja kuitenkin oli erittäin positiivinen. Mielestäni kirjan suurin ansio on sen erittäin monipuoliset henkilöt. Henkilöitä on niin sanotusti joka junaan. Kärsivällisiä ja kärsimättömiä, hiljaisia sekä äänekkäitä. Henkilöt myös käyttävät monia eri murteita, sillä ovathan he eri puolilta maata. Monipuoliset henkilöt tarjoavat lukijallekin monta vaihtoehtoa, joiden näkökulmasta vaikkapa tarkastella tapahtumia tai kehen samaistua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti