maanantai 17. syyskuuta 2012

Upseerit Koskela ja Lammio

Vilho Koskela ja Lammio ovat Väinö Linnan Tuntemattomassa Sotilaassa (1954) konekiväärikomppanian joukkueenjohtajia. Koskela on miestensä ihannoima ja arvostama upseeri ja häntä totellaan lähes poikkeuksetta mukisematta, mutta Lammiota kohtaan ei arvostusta liikene ja häntä kohtaan niskuroidaan usein. Mistä johtuu, että Koskelaa arvostetaan ja totellaan, kun Lammiota vastaan niskuroidaan?

Lammio on usein ylimielinen ja vaatii ehdotonta kuria ja uhkaakin usein alaisiaan sotaoikeudella, jos nämä eivät tottele. Hän ei kovin usein työskentele alaistensa parissa, vaan tulee usein vain jakamaan käskyt hänelle tyypillisellä erittäin huolitellulla ja täsmällisellä kielellä. Koskela on luonteeltaan melko päinvastainen näihin Lammion ominaisuuksiin nähden. Hän on sinut kaikkien alaistensa kanssa ja viettääkin enemmän aikaa näiden kuin upseerien parissa. Koskela tuntee kuuluvansa enemmän alaistensa kuin upseerien joukkoon eikä myöskään ole järin tiukka kurin suhteen. Koskela on myös vaatimaton ja erittäin vähäpuheinen, mistä hänen liikanimensä "Ville Vaitelias" juontuu.

Lammio ei juurikaan saa arvostusta tai saa minkäänlaista kunnollista kontaktia alaisiinsa, mutta Koskelan tilanne on täysin vastakkainen: Koskelaa pidetään pikemminkin miehistön jäsenenä kuin upseerina hänen alaistensa keskuudessa. Koskelan ominaisuudet ovat ansainneet hänelle suuren arvostuksen alaistensa joukossa, mikä näkyy tottelevaisuutena. Lammion ja Koskelan arvostuksen ero miehistön keskuudessa on erittäin selkeä: kun kokekiväärikomppanian oli määrä lähteä Petroskoista, miehet niskuroivat Lammiota vastaan eivätkä halunneet lähteä edes sotaoikeudessa mahdollisesti langetettavan kuolemantuomion uhalla. Lammion jälkeen kuitenkin Koskelakin kehotti miehiä valmistautumaan lähtöön ja he tottelivat niskuroimatta.

1 kommentti:

  1. Hyvä teksti, tosin Lammion etunimen olisi voinut mainita ensimmäisessä lauseessa, kun Koskelan etunimikin mainittiin.

    VastaaPoista